Am ajuns in Cape Town dupa un zbor foarte lung, de peste 10 ore, dar am aterizat pe o vreme frumoasa, calda si insorita, cu Table Mountain la orizont. Orasul te fascineaza de la primul contact, de la aeroport trecand prin zonele defavorizate, apoi prin districul financiar, pana in zona centrala. Ghidul nostru ne-a spus ca este un oras mic, ceea ce m-a socat, dar asa este, orasul nu e foarte intins si poate fi descoperit foarte usor in cateva zile.
Ca sa profitam de tot ceea ce are de oferit, am avut in programul nostru un tur de oras. Ne-am plimbat prin Company Gardens si zona centrala coloniala, am vizitat Muzeul de Istorie Naturala, am ajuns in renumitul cartier Bo Kaap unde s-a stabilit o comunitate de malay, in case micute si frumos colorate. Dupa masa am urcat cu telecabina pe Table Mountain; am avut noroc de vreme frumoasa, dar acolo sus batea vantul foarte tare, asa ca am facut cateva poze, am facut putin shopping la magazinele de suveniruri de acolo si am coborat in oras. Pe Table Mountain sunt cateva trasee prestabilite pe care le poti urma, zona este foarte bine amenajata si poti vedea de sus atat orasul Cape Town cat si zona Camps Bay cu plajele cu nisip alb.
Restul zilei l-am petrecut in zona Waterfront, plina de terase la malul apei, magazine de suveniruri, malluri, o zona foarte animata cu multi turisti, cu artisti stradali si multe locuri in care sa te opresti sa degusti bucataria locala sau sa admiri Table Mountain.
Urmatoarea zi am plecat spre Cape Peninsula, intr-un tur de o zi intreaga. Drumul catre Cape Point si Capul Bunei Sperantei urmareste coasta atlantica iar peisajele sunt de vis, de la munti impaduriti, la zone de plaja si orasele cocotate pe versanti. Aici nu te simti in Africa, ci poate intr-o zona din Europa, dar este de inteles avand in vedere istoria Africii de Sud si influentele olandeze, britanice si franceze care au contribuit la formarea natiunii.
Prima noastra oprire a fost la Capul Bunei Sperante, unde ne-au intampinat struti salbatici; este singurul loc din lume in care poti vedea struti atat de aproape de ocean. Vantul batea destul de tare si marea era foarte agitata, dar peisajele sunt atat de diferite de tot ce stim noi, incat pancarda cu “Capul Bunei Sperante” a fost pozata rapid si am pornit apoi pe o carare care urca putin, ajungand intr-o zona de belvedere de unde se vedea foarte bine plaja cu pietre, dar si faimosul cel mai sud-estic punct de pe continentul african. Cel mai sudic punct de afla la Cape Aghulas, la aproximativ 250 km distanta.
Ne-am continuat periplul spre Cape Point, intrand in Rezervatia Nationala Cape Point. Si acest traseu este frumos, cu vegetatie pitica si, daca ai noroc, poti vedea struti salbatici. Ajungand la Cape Point, am luat un funicular pentru a ajunge in varf, iar de acolo cine doreste poate urca cateva sute de trepte pana la far. Zona este amenajata cu alei si fiecare punct ofera privelisti spectaculoase. De aici se vede si o plaja cu nisip alb la care se poate ajunge doar pe jos, urmand un traseu de cateva ore.
Pranzul l-am servit in Simonstad: un mix de fructe de mare si peste la un restaurant local amplasat langa o plaja, cu vedere spre mare. Totul a fost delicios, dar urma cea mai interesanta parte a turului nostru, asa ca am plecat spre faimoasa plaja Boulders Beach unde traieste o colonie de pinguini Magellan. Pentru a proteja colonia, autoritatile au amenajat alei pe care poti merge si au construit cuiburi pentru pinguini, acestia locuind aici tot timpul anului. Poti sa ii vezi de foarte aproape, dar este interzis sa cobori pe plaja, aceasta pentru a-i proteja de miile de turisti care vin aici anual. Am plecat foarte incantati de experienta, intorcandu-ne in Cape Town tot pe drumul de coasta. Urmatoarea noastra vizita a fost Gradinile Kirstenbosh, un parc natural imens cu foarte multe plante endemice, cu zone de relaxare, alei si poduri suspendate. Seara ne-am petrecut-o in zona V&A Waterfront, bucurandu-ne de atmosfera de acolo, de magazinele deschise pana mai tarziu si de o cina delicioasa.
Urmatoarea zi am plecat sa exploram zona Winelands cu vestitele podgorii Paarl, Stellenbosch si Franschhoek si sa degustam vinurile din Africa de Sud. Cele 3 podgorii sunt cele mai renumite si cele mai vizitate din Africa de Sud si, daca esti pasionat de vinuri, acest tur ar trebui sa fie pe lista prioritatilor. Vinurile au fost foarte bune, dar locatiile in care ne-am oprit ne-au impresionat cel mai mult intrucat ne-am oprit la crame mici conduse de familii care fac asta din generatie in generatie, care pun pasiune in ceea ce fac si o fac cu mandrie, reusind sa obtina vinuri de calitate. Peisajele si atmosfera au facut totul, pe langa vinul si platourile de branzeturi foarte bune.
Si pentru ca o vacanta in Africa de Sud sa fie completa, nu trebuie sa lipseasca din itinerar un safari in Parcul National Kruger. Abia asteptam sa ajung aici pentru ca am crescut cu documentarele de pe National Geographic despre savana si despre Africa si eram nerabdatoare sa vad leii din Kruger. Pe cat de mari au fost asteptarile, pe atat de mult s-au adeverit, desi exista multe diferente fata de parcurile din Kenya si Tanzania in care am fost. Dar am ajuns aici cu inima deschisa, pregatita de acesta experienta. Jeepurile in care am facut safari au fost deschise, adica nu aveau gemuri, facand experienta si mai autentica si palpitanta. Am vazut foarte multe animale printre care si 5 rinoceri, ceea ce a fost o premiera intrucat nu ii mai vazusem in alte zone din Africa. Pentru a-i proteja de braconiei, rangerii le-au taiat cornurile. Cu toate acestea, este extraordinar sa ii vezi aproape. Ne-au incantat si girafele, zebrele, elefantii, antilopele, gazelele si cei cativa lei pe care i-am vazut. Ce m-a uimit foarte tare este ca acest parc este asfaltat, sunt cateva drumuri principale pe care circula si masini normale, nu doar jeepurile de safari, si poti chiar sa intri in parc cu masina inchiriata sa faci safari pe cont propriu.
Urmatoarea zi am pornit pe Panorama Route, un traseu spectaculos care trece prin al treilea cel mai mare canion din lume: Blyde River Canyon. Privelistea asupra canionului este spectaculoasa, se vede raul serpuind si 3 formatiuni din piatra denumite “rondavales” intrucat seamana cu casele traditionale din zona. O alta oprire de pe traseu a fost la Bourke’s Luck Potholes, denumite dupa Tom Bourke care a crezut ca a descoperit aici aur in 1880. Aici se intalnesc doua rauri, Raul Blyde si Raul Treur, erodand in piatra canionului si fomand “gropi”, aceste potholes spectaculoase intinse de-a lungul canionului. Pranzul l-am servit intr-un restaurant local specializat in clatite savuroase, dulci sau cu carne. Pe drumul de intoarcere ne-am oprit la God’s Window, denumit asa pentru ca este un punct de belvedere de unde se vede zona Lowveld, cu padurile luxuriante.
Urmatoarea zi ne-am luat la revedere de la Kruger National Park si am plecat spre Johannesburg, trecand prin Pretoria unde am vizitat Constitution Hill. Pe traseu ghidul nostru ne-a povestit foarte multe despre istoria Africii de Sud, despre politica si despre cum stau lucrurile de fapt in aceasta tara, despre greutatile pe care le intampina zi de zi localnicii, dar si despre ce a insemnat Nelson Mandela pentru ei si cat de iubit a fost. Toate informatiile despre Mandela au capatat si mai multa insemnatate cand am vizitat casa in care a locuit cu prima lui sotie. Este situata in cel mai mare township din Africa de Sud, Soweto, si este unul dintre obiectivele care nu ar trebui sa lipseasca din vizita in Africa de Sud.
Odata ajunsi in Johannesburg, ne-am cazat si urmatoarea zi ne-am luat ramas bun de la aceasta tara si am zburat catre Victoria Falls, Zimbabwe. Am ajuns in jurul pranzului si, in aceeasi dupa amiaza, am vizitat cascada Victoria Falls, clasificata ca cea mai mare cascada din lume din puct de vedere al intinderii de apa cu cea mai lunga cadere de apa. Vizita cascadei este foarte bine organizata, se porneste pe un traseu asfaltat in care punctele de belvedere catre cascada sunt marcate, asa ca este foarte usor sa o vizitezi. Cascada este spectaculoasa si poti ajunge in anumite locatii in care te poti uda complet de la stropii de apa, asa ca o pelerine de ploaie este binevenita. Traseul este lejer si se poate face in 2 ore.
Seara ne-am petrecut-o intr-un restaurant local, cu muzica si atmosfera de vacanta, cu mancare foarte buna si localnici foarte prietenosi.
Urmatoarea zi am facut o excursie optionala in Botswana, in Chobe National Park, unde abia asteptam sa ajung, sa pot experimenta si alte parcuri din Africa. Prima parte a zilei am facut safari cu jeepul, de asemenea deschis, fara geamuri, facand experienta si mai palpitanta. De la intrarea in parc am observant cat de diferit este de tot ce vazusem in Africa, avand vegetatie luxurianta, nisip rosu, foarte multi copaci astfel incat, dupa o curba, poti sa dai de elefanti fara sa ii vezi inainte. Elefantii au fost spectaculosi, se adunasera in albia Raului Chobe, oferindu-ne un spectacol veritabil. Erau foarte multi, cu multi pui de mai multe varste, mari si mici. Am vazut foarte multe antilope, inclusive antilopa Kudu, dar si foarte multe impala. Tot langa albia raului am vazut si hipopotamii.
A doua parte a zilei am facut un safari pe apa in care am avut ocazia sa ne apropiem de elefantii intrati in apa sa se racoreasca. Am vazut crocodili, girafe alergand pe malul apei iar la intoarcere am vazut si cativa hipopotami. A fost o zi superba, in care ne-am bucurat pe indelete de frumusetea parcului si de aceste animale magnifice pe care noi nu avem ocazia sa le vedem zi de zi. Am plecat din Botswana cu gandul ca voi reveni candva sa explorez mai pe indelete acesta tara. Iar pe drumul de intoarcere spre Victoria Falls am avut parte de un apus magic in savana.
De la cascada nu puteam pleca fara sa facem si un tur cu elicopterul pe deasupra ei. Este o experienta unica, in care poti vedea o cu totul alta perspectiva. Zborul a durat 15 minute, dar am facut turul cascadei si am vazut-o din toate unghiurile. Daca ajungi vreodata aici, zborul cu elicopterul este de neratat.
Inca o data Africa m-a surprins, m-a uimit si mi-a oferit experiente pe care mi le voi aminti peste ani. Dar asa este Africa, iti ramane in suflet.